Griepprik najaar 2022
Datum griepprikvaccinatie in de praktijk : NOG ONBEKEND maar NA 9 november 2022.
De griepprik wordt gratis aangeboden aan kinderen en volwassenen die extra risico lopen om ernstig ziek te worden door griep. Voor de meeste mensen is griep vervelend, maar onschuldig. Sommige mensen lopen meer risico om ernstig ziek te worden door de griep. De Gezondheidsraad adviseert deze mensen de griepprik te halen.
Al onze nieuwe patienten die zich hebben aangemeld in onze praktijk, zijn door een nauwkeurige dossiercontrole door uw huisarts reeds uitgenodigd om deze griepprik gratis te komen halen. Mocht u zich later hebben aangemeld en denkt u dat u in aanmerking komt voor een griepprik, meldt u zich dan spoedig alsnog bij onze assistente. Het is nog steeds zinvol om uw vaccinatie te laten zetten.
Het gaat om
patiënten van 60 jaar en ouder;
longziekten en aandoeningen aan de luchtwegen, zoals astma, chronische bronchitis of longemfyseem;
hartziekten, zoals mensen die een hartaanval gehad hebben, mensen die hartklachten hebben zoals hartritmestoornissen, of mensen die een hartoperatie hebben ondergaan;
diabetes (suikerziekte); niet alleen mensen die insuline spuiten, maar ook de mensen die tabletten met bloedsuikerverlagende middelen slikken of een diabetesdieet volgen;
een nieraandoening; vooral als de nieren door een ziekte niet goed werken (dus niet bij nierstenen);
weinig weerstand door andere ziekten of door een medische behandeling; bijvoorbeeld mensen die recent een beenmergtransplantatie hebben ondergaan, mensen die met hiv humaan immunodeficientievirus zijn geïnfecteerd, mensen waarbij de milt is verwijderd (asplenie), mensen met een auto-immuunziekte met verminderde weerstand, mensen met leukemie (bloedkanker) en mensen die chemotherapie of bestraling ondergaan;
een leeftijd vanaf 6 maanden tot 18 jaar die langdurig salicylaten gebruiken (bijvoorbeeld bij chronische darmaandoeningen);
een verstandelijke handicap die in een instelling wonen;
een verminderde weerstand tegen infecties, bijvoorbeeld door levercirrose;
een woning in een verpleeghuis, die niet vallen onder bovengenoemde categorieën.
Als u tot één van deze bovenstaande groepen hoort, is het belangrijk dat u jaarlijks tussen half oktober en half november de griepprik haalt. Ook als u zich nu gezond voelt, kunt u ernstig ziek worden van de griep. Mensen van 60 jaar en ouder krijgen een griepprik aangeboden omdat zij vanwege hun leeftijd een minder actief afweersysteem hebben. Hierdoor kunnen zij sneller en erger ziek worden door griep en bijvoorbeeld een longontsteking krijgen.
U behoort niet tot de doelgroep ? Als u niet tot de doelgroep van de gratis griepprik behoort, kunt u de griepprik zelf betalen. U vraagt dan bij uw huisarts een recept voor de griepprik. U koopt het griepvaccin bij de apotheek en gaat met het vaccin naar uw huisarts die de prik zet. U betaalt voor het vaccin en voor het zetten van de prik. Soms vergoedt de zorgverzekering de griepprik. Vraag uw zorgverzekeraar hiervoor om meer informatie. Er zijn ook werkgevers die de hun werknemers de griepprik aanbieden. Verblijft u in een zorginstelling? Als u tot één van de eerder genoemde groepen behoort en in een zorginstelling verblijft (bijvoorbeeld een verpleeghuis) dan ontvangt u de griepprik van die instelling.
Griepprik en kinderen Als uw kind behoort tot de doelgroep van de griepprik, krijgt u een uitnodiging van uw huisarts om uw kind te laten vaccineren. Kinderen tussen 6 maanden en 6 jaar oud die voor de eerste keer tegen griep worden ingeënt, krijgen twee griepprikken. Ze krijgen een eerste griepprik en vier weken later de tweede. Dit is nodig om het lichaam genoeg afweerstoffen tegen de griep aan te laten maken. Is een kind ouder dan 6 jaar, en wordt het voor het eerst tegen de griep ingeënt? Dan krijgt het maar één griepprik.
Griepprik tegelijk met andere vaccinaties ? Kinderen kunnen de griepprik tegelijkertijd met een andere vaccinatie krijgen. Bijvoorbeeld bof-mazelen-rode hond (BMR bof, mazelen,rodehond ). Uw kind krijgt dan in de ene arm de BMR-prik, en in de andere arm de griepprik. Neem bij vragen contact op met het consultatiebureau of uw huisarts.
Griepprik bij zwangerschap en borstvoeding De griepprik is veilig voor de zwangere vrouw en het ongeboren kind. Zwangere vrouwen die horen bij de doelgroep door een bepaalde medische aandoening ontvangen een uitnodiging voor de griepprik. Zij hebben een groter risico om ernstig ziek te worden door griep. Daarom krijgen zij het advies om de griepprik te halen. Hetzelfde geldt voor net bevallen en borstvoedende vrouwen; de griepprik is veilig voor u en uw kind. Gezonde zwangere vrouwen hebben geen verhoogde kans om ziek te worden door griep. Daarom krijgen zij geen uitnodiging voor de gratis griepprik.
Werkt u in de gezondheidszorg? Bijvoorbeeld in een ziekenhuis, verpleeghuis of verzorgingshuis? Dan is het belangrijk om een griepprik te halen om de kwetsbare patiënten en bewoners te beschermen. Want als u geen griep krijgt, kunt u het virus ook niet overdragen op de patiënten en bewoners.
Deze mensen mogen geen griepprik krijgen: Kinderen die jonger zijn dan 6 maanden. Mensen die koorts hebben. In dat geval moet u de griepprik pas halen als u geen koorts meer heeft. Overleg hierover met uw huisarts. Bent u alleen verkouden? Dan kunt u de griepprik gewoon halen.
Mensen die een stootkuur prednison hebben gekregen. U kunt het halen van de griepprik beter uitstellen. Overleg hierover met uw huisarts. Mensen voor wie binnen 48 uur na de vaccinatie een operatie staat gepland. Overleg met uw huisarts over het meest geschikte moment om de griepprik te halen.
Bent u allergisch voor de bestanddelen van de griepprik, zoals kippenei-eiwit of de antibiotica gentamicine of neomycine? Meestal kunt u dan gewoon de griepprik krijgen. Tenzij u bekend met een anafylactische reactie. Overleg met uw huisarts of en hoe u het beste ingeënt kunt worden.
Mensen die een zogenaamd Biological gebuiken. U kunt de griepprik het beste midden tussen twee injectiemomenten plannen. U mag daarvoor altijd een aparte afspraak maken buiten de gangbare griepprikmiddag.